Не е възможно КТБ да се спаси, смята икономистът

КТБ не е управлявана като банка, а като касичка на империя”, коментира в студиото на „Здравей, България”  икономистът Георги Ангелов.

 

Не е възможно КТБ да се спаси, освен ако инвеститорите не дадат 5 милиарда лева в брой”, смята икономистът. „Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета. Ако спасим КТБ, нашият бюджетен дефицит ще стане 8 или 10%, по-висок, отколкото по време на хиперинфлацията”, твърди Георги Ангелов.

 

Той е убеден, че фалитът на КТБ няма да струва нищо на бюджета. „Гарантираните влогове ще се изплатят от Фонда за гарантиране на влоговете, с държавна гаранция той ще вземе заем и след това ще си го връща”, подчерта Ангелов.

 

 

Депутатите от бюджетната комисия смятат, че като променят някаква запетайка в закона ще спасят КТБ. Това не може да стане. Банка, която има 70% лоши кредити и са необходими 4,8 милиарда лева, за да се оздрави, не се спасява с промяна на думи в закон. Тя е във фактически фалит”, каза още той.

 

Според икономиста Емил Хърсев подготвяното решение на Народното събрание ще е една поредна отсрочка. „Това е като организъм в кома, на изкуственото дишане. Той се поддържа изкуствено жив. Ако настъпи спасяване на КТБ, тоест, инвестиции на външни средства, ще е по-добре. По-добре е спасителят да дойде с пари, ако дойде. Това е по-евтиният вариант”, смята той.