На срещата им беше заявено намерение за възстановяване на Съвета за икономическо развитие

Създаването на благоприятен климат, в който да може да се прави реален бизнес, обеща икономическият министър Божидар Лукарски на среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

 

Лукарски заяви, че ще работи за това да може да се развиват не само големите, но и малките и средни предприятия, да се привличат повече чуждестранни инвестиции и да се осигурява по-широк достъп на българските предприятия до пазарите на трети страни.

 

„Ситуацията е такава, че досега се е обръщало много малко внимание на бизнеса. Предишното Министерство на икономиката и енергетиката е било преимуществено ангажирано с енергетика и време за икономическия аспект просто не е оставало”, коментира Лукарски. Той заяви намеренията си да изгради и поддържа активен диалог с представителите на бизнеса в България.

 

Представители на КРИБ от своя страна приветстваха решението за разделяне на бившето мега министерство и допълниха, че сега виждат „своя“ министър в лицето на министъра на икономиката.

 

На срещата Лукарски заяви и намерение за възстановяване на Съвета за икономическо развитие. В допълнение на тази идея председателят на КРИБ Кирил Домусчиев призова министъра да се включи и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

 

„Това е напълно задължително! Реалната икономика я прави бизнесът“, отговори Лукарски.

 

Сред обсъжданите теми бе и въвеждането на дуалното образование. По думите на министър Лукарски българското висше образование не създава подготвени за икономическите потребности кадри и има явна нужда от установяването на устойчив механизъм за пряко взаимодействие между висшите учебни заведения и бизнеса.