Всяка година намаляват класическите музиканти в оркестрите

 

С всяка изминала година броят на студентите по контрабас намалява. Редуцирането започва още в музикалните училища.  Второкурсникът по контрабас в Добромир Кисьов от два месеца е назначен в Софийската филхармония. Той обаче призна, че би заминал да работи в чужбина.

 

С всяка година намаляват и студентите, които изучават духови инструменти -  фагот, цугтробмон и валдхорна.  Най-критично е положението със специалността „туба”. В момента в цяла България има само един тубист.

 

До 4-5 години много оркестри ще спрат работа, защото няма да има музиканти или пък ще се обяви прием от съседните държави”, смята Петя Бъговска, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Заплатите в Софийската филхармония обаче са между 550 и 800 лева.

 

Въпреки тревожната тенденция през последните години, празничното настроение в зала "България" не може да бъде помрачено. Там тази вечер е традиционният новогодишен концерт на Софийската филхармония. В препълнената зала тази вечер ще бъде и премиерата на най-новата творба на Мартин Пантелеев, която преди да бъде изпълнена пред българска публика е била представяна в Лондон от Кралската филхармония. По традиция в залата ще се чуят и любими творби и от  Хендел, Вивалди, Щраус  и Панчо Владигеров.