Междувременно полицията вече е открила скривалището на терориста Амеди Кулибали

 

Драконовски мерки за сигурност във Франция заради страха от терор. 10 000 войници ще охраняват рискови обекти. Първото толкова мащабно военно присъствие включва засилена охрана на еврейските училища, синагогите и джамиите в страната. 

 

Междувременно полицията вече е открила скривалището на терориста Амеди Кулибали, който уби четирима души в супермаркета. Терористът наел за седмица апартамент край Париж. В него складирал оръжие, детонатори и знамена на "Ислямска държава". 

 

Продължава издирването на партньорката му - Хаят Бомедиен. Оказва се, че тя е пристигнала в Турция от Мадрид. На запис от охранителните камери на летището в Истанбул 26-годишната жена е с бяла забрадка, придружавана от мъж, който вече е идентифициран. 

 

"Всяка година в Турция пристигат 35 милиона туристи. Не можем да ги определяме като терористи и не-терористи според имената им. Трябва да има разузнавателна информация, че някой е подозрителен, за да може Турция да вземе мерки”, коментира Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция.

 

Бомедиен е напуснала Турция на 8 януари. Тогава мобилният й телефон е засечен за последно в Сирия. Бомедиен и мъжът с нея били наблюдавани от турските власти. Двамата се регистрирали в хотел в Истанбул, а след това обикаляли града като туристи. Бомедиен имала билет за връщане за Мадрид за 9 януари, но не се качила в самолета.

 

Репортер: Миролюба Бенатова