Според групата Ортел е напуснала заради "голямата враждебност, заплахи и пречки в кариерата"

Петима души от ръководството на германското антиислямистко движение ПЕГИДА са подали оставка. Сред тях е и новата й лидерка Катрин Ортел, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

Според групата Ортел е напуснала заради "голямата враждебност, заплахи и пречки в кариерата". До сега тя беше говорител на групата, която организира редовните протести в германския град Дрезден.

 

По-рано миналата седмица обаче нейният лидер Луц Бахман подаде също оставка, тъй като в медиите беше публикувана негова снимка, на която той позира с мустаци и прическа като Адолф Хитлер.

 

Последният марш на ПЕГИДА в неделя отчете рязък спад в присъствието. На него са присъствали близо 17 000 души, което е по-малко в сравнение с досегашната бройка на присъстващи, която беше около 25 000 души.

 

Според администрацията на Дрезден следващият планиран марш в понеделник също е бил отменен. Групата протестира срещу това, което нарича "ислямизация на Европа", но Ортел винаги е отричала тя да е екстремистка. Според нея ПЕГИДА отразява масовият страх от растящото влияние на ислямския екстремизъм в страната.