До една седмица Министерството на правосъдието ще публикува превода на доклада

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа публикува пореден критичен доклад за състоянието на българските затвори, съобщиха от Министерство на правосъдието.

 

В доклада са поместени резултатите от посещението на комитета в България през март и април 2014 г. и отговорът на българските власти. Специално внимание е отделено на третирането на задържаните от полицията, на положението на непълнолетните в пенитенциарните заведения, както и условията на задържане и предоставянето на медицински грижи в затворите.

 

До една седмица Министерството на правосъдието ще публикува превода на 62-страничния доклад, който на места е издържан в доста остър тон, обобщават от ведомството.

 

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа отбелязва, че по-голямата част от неговите дългогодишни препоръки, някои от които датират от времето на първото посещение в България през 1995 г., остават нереализирани. Като пример се сочат препоръките по отношение на малтретирането на задържаните както в полицейските арести, така и в затворите, насилието между затворниците, пренаселеността на затворите. Битовите условия на задържане в следствените арести и в затворите, медицинските услуги в местата за лишаване от свобода, недостатъчната численост на персонала, правилата на дисциплината, сегрегацията и контактът с външния свят.

 

Според комитета България трябва да предприеме спешни и ефективни действия за отстраняване на всички тези проблеми на фона на ясното становище за повтаряща се тенденция за неспособност българските власти да се справят с отдавна констатирани проблеми.