Масирани проверки за малкия и средния бизнес ще има тази година

 

Масирани проверки за малкия и средния бизнес ще има тази година. Най-зорко инспекторите ще следят за хора, които са наети без трудови договори и такива които не получават редовно заплатите си.

 

Само през изминалата година инспекторите са извършили над 50 000 проверки в цялата страна. Най-често проблеми има в хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно и други. Оказва се, че там често по документи се работи на половин работен ден. На практика, обаче трудът е повече,  а заплащането често е под масата. „Санкцията за работодателя е между 1500 лева и 15 000 лева”, напомни Виолета Добрева, която оглавява дирекцията „Инспектиране на труда”. 


Друг приоритет на инспекторите ще бъде и наемането на бежанци и чужденци у нас.  Няма информация колко от емигрантите работят у нас.„След като те получат убежище, ние имахме ангажимент да им търсим работа  чрез бюрата по труда”, обясни председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков. 


Най-често нарушенията с бежанци са свързани с липсата на бежански статут, но за 2014 година има едва един такъв случай. А трудовите инспектори в момента насочват вниманието си към зимните курорти.

 

Репортери: Кремена Тодорова и Биляна Борисов