Той се намира на пътя за Рилския манастир, а вход за него няма

 

"Граждани, изхвърляйте боклука на края на селото!", "Един допуснат брак е срам за всеки колектив". Това са само част от социалистическите табели, които са истинска забележителност в град Кочериново, недалеч от Благоевград. Там музей събира куп вехтории от миналото.  Сред тях има много видове телевизори и радиа, както и скринове и сандъци, които крият родпоски одеала, китеници и черги от цялата страна.

 

Музей "Вехтошарница Шедьовъръ" се намира на пътя за Рилския манастир. Лесно ще го познаете по старите автомобили на покрива. За 20 години 58-годишният Валентин Балабанов или Били е събрал толкова, колкото музеите нямат във фондовете си. „Направих го с много труд и лишения, а през последните години и с много дарения”, разказа той.

 

Били събира реликви от няколко поколения и вече притежава над 20 000 парчета история. Сред тях има и редки автомобили като "Бианчели", "Понтиак" и БМВ от 30-те години. „Имах един „Фиат” 850 Спорт, за който казват, че е бил първият автомобил на Людмила Живкова”, обясни той. Легендите разказват за още един ценен експонат. Сред реликвите е и "Вартбург" 1000,  на който се е возила примата на българската естрада Лили Иванова.

 

Не липсват и весели случки. Особено с бюста на Георги Димитров. ”Едно момиченце тичаше и викаше преподавателката си: „Госпожо, госпожо, Милко Калайджиев има паметник тук.  Това трябва да говори за сегашното образование. След месец имаше пак същия случай”, разказа Били.

 

Няма входна такса за това чудо, което ще ви телепортира назад във времето. Всеки плаща, колкото прецени.