Китното селце е родното място на българския художник Владимир Димитров-Майстора

През февруари тази година се навършват 133 години от рождението на един от най-големите български художници Владимир Димитров-Майстора. Той твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. 

 

Владимир Димитров-Майстора е роден е на 1 февруари 1882 година в китното селце Фролош

 

"Именно, защото съм роден на същата дата, като Майстора, реших да посетя това място. И заради още нещо. Преди много години тук е родена и моята баба. Та като магнит се озовах насред селцето. Място, докоснато от Бога. Невероятни гледки, стръмни улички, обгърнати от планинския релеф. Пред очите ти се извисява величествената Рила планина. Гледаш и онемяваш от красотата й”, споделя репортерът на Нова Живко Константинов. 

 

В центъра на селото се намира един от малкото паметници у нас на Владимир Димитров-Майстора, открит на 18 юни 1982 година. Автори са н.х.проф. В. Минеков и арх. В.Янкова, изработен е от бронз, в цял ръст (3,05 м). 

 

Носът Фролош на остров Анвер в Антарктика е наименуван в чест на село Фролош. На път за Рилския манастир или Благоевград се отбийте от главния път и следвайте табелите за село Фролош. След 15 км ще се озовете сред стари къщи и невероятни гледки. Заслужава си!