Той прекара година и половина на борда на Международната космическа станция

Киробо - първият робот, проговорил в Космоса, се завърна на Земята. Той прекара година и половина на борда на Международната космическа станция.


Това чудо на техниката прилича на анимационния герой "Астробой". За разлика от него обаче Киробо е съвсем истински. През август 2013-та прозвучаха думите "малка крачка към по-светло бъдеще на човечеството." изречение, което напомня за Нийл Армстронг и стъпването на Луната.


Киробо е първият говорещ робот астронавт в света. Роботчето е високо само 34 сантиметра, широко 18, а теглото му е 1 килограм. Създателите му са японски специалист по роботика и две световни автомобилни компании. Говори само на японски. И е проектиран специално за нулевата гравитация.


„Киробо, защо стана астронавт? - Защото харесвам Космоса! - Какви изпитания си преминал? - За нулева гравитация и тестове за безопасност!“, обяснява Томотака Такахаши, конструктор на робота Киробо.


Роботът участва в експерименти, за да се тества ползата за астронавтите от компанията на човекоподобни машини. Андроидът правеше компания на астронавта Коичи Уаката. Така първият в човешката история разговор между човек и робот в открития Космос стана факт.


„Той комуникира човешки. С жестове, размята ръце, говори, не е просто статичен глас. Казват, че е компаньон и че е супер забавно. Той си има Туитър акаунт, ютуб канал“, обяснява Кирил Митов, организатор в „Училище по Роботика“ в София.


Кирил вече 6 години констроира прототипи на роботи. Макар и непригодни за Космоса.


„Възможно ли е и България да изпрати робот в Космоса? -Възможно е, но няма страна, винаги е консорциум от много университети и страни“, твърди Кирил Митов.


За обратния полет андроидът „хвана на стоп“ транспортна капсула, която падна благополучно в Тихия океан.


Повече по темата гледайте във видеото.