Една от възможностите са по-либерални мерки спрямо осъдените младежи за осигуряване на работа

"Нужни са спешни мерки за интеграция и социална реализация на непълнолетните лица след изтърпяване на наложеното им наказание". Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева при посещението си в Поправителния дом в Бойчиновци, осъществено във връзка с подготвяния в Министерството правосъдието пакет от мерки в областта на детското правосъдие.

 

Заместник-правосъдният министър и колегите ѝ от Съвета по възстановително правосъдие се обединиха около необходимостта за изработване на индивидуална обучителна програма според потребностите на всяко дете. Обсъдиха възможностите за въвеждане на по-либерални мерки спрямо осъдените младежи с оглед осигуряване на работни места по време на изтърпяване на наказанието и след това с помощта на сериозно публично-частно партньорство.

 

"Това са най-важните стъпки, необходими за ефективно превъзпитание на непълнолетните, преминали през такава институция", коментира Румен Петров, член на Съвета.

 

Предстои Съветът по възстановително правосъдие, сформиран със заповед на министъра на правосъдието, да направи пълен анализ и да предложи конкретни законодателни промени в областта на детското правосъдие.

 

"В момента в Бойчиновци има 47 непълнолетни на възраст между 14 и 18 години, като 36 от тях са с наложено наказание "лишаване от свобода", а 11 са подсъдими. Тенденцията в последните пет години е за намаляване на броя на децата лишени от свобода. През 2013 г. те са били 90, при 86 за 2012 г., 124 - за 2011 г. и 97 - за 2010 г.", съобщи началникът на Бойчиновци Йорданов, цитиран от БГНЕС.

 

Материалната база там е в лошо състояние особено столовата и кухнята, която е оборудвана с техника на повече от 50 години.

 

От управата на дома се похвалиха обаче, че в момента тече ремонт на спалните помещения, който трябва да приключи в средата на май тази година. Ремонтът включва подмяна на дървената дограма с PVC, нови бани, тоалетни и мебелировка.