22-те експлозии, избухнали вчера, продължиха няколко часа

Сапьорите вече почистват района на Иганово след вчерашния взрив във ВМЗ-Сопот, научи Нова телевизия.  

Още по темата

 

22-те експлозии, избухнали вчера, продължиха няколко часа. Постепенно обстановката се успокои и хората се прибраха по домовете си. 

 

 

 „От небето падаха стърготини над селото. Най-вероятно от дървените сандъци,  в които се съхранява оръжието”, разказа Пламен Нейков.   „В моето село беше страшно.  От ударната вълна се изпочупиха 3-4 прозореца на читалището и трябваше да успокоявам хората”, заяви Богдан Богданов.

 

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Според местните разследването за причините ще стигне до същия извод – ставало дума за „саботаж от страна на конкурентни фирми, които искат да съсипят държавното ВМЗ”. 

 

 

 „Това е саботаж.  Цялото село го мислим. Някои иска заводът да го няма.  3-4 фирми играят коя да купи оръжието и да го продаде и си правят мръсно.  Без човешка ръка това не може да стане.  Хубаво е, че не е гранатният заряд,  иначе цялото село ще помете”, коментира Петър Костов.

 

Богдан Богданов 34 години е работил във ВМЗ Сопот.  Бил е началник на съседния цех.  Не изключва взривовете  да се дължат и на некачествено произведени боеприпаси.  „Може да става дума и за технологична грешка, освен това тези снаряди не са с големи заряди. Затова няма и големи поражения”, каза Богдан Богданов. Освен сред хората от селото обаче  напрежение има и сред работниците във ВМЗ - защото заводът дава хляб на много от тях.

 

Най-малко месец още цеховете в Иганово ще останат затворени. Предприятието обаче е изрядно застраховано, като щетите от взривовете няма да се плащат от държавата, а ще се поемат от застрахователните агенции.