Диагностика на заболяванията в мрежата като цяло е трудна - липсва достатъчно информация

Използването на интернет за диагностика на заболявания е по-скоро опасно, отколкото полезно за здравето. Това се констатира в резултатите от австралийско проучване, цитирано от британския вестник The Daily Express ("Дейли експрес").

 

Ползват го много хора със сериозни заболявания, като си поставят сами погрешна диагноза, предприемат неправилно лечение и отлагат посещенията при специалист. „Търсачки като Google ("Гугъл") и Bing ("Бинг") ‘’ често предоставят неуместна информация”, цитира коментара на изданието БТА. 

 

Авторите на проучването от университета на Куинсланд смятат, че интернет също така допринася за т.нар. "киберхондрия" – склонност към самодиагностика на базата на информация за здравни симптоми. Обикновено ставало дума за получена от мрежата неофициална информация, която често подхранва неоснователни тревоги и страхове.

 

От "Гугъл" отчитат, че внушителните половин милиард търсения всеки месец са за свързана със здравето информация. Настоящото проучване е първото по рода си, оценяващо ефективността на търсачки като "Гугъл" и "Бинг" за търсения с медицинска насоченост.

 

Все повече хора се обръщат към "д-р Гугъл", за да си поставят сами диагноза. „Данните от настоящото проучване обаче показват, че само около три от първите десет предоставени от търсачката резултати са с висока степен на полезност за самодиагностика”, цитира изследователите „Дейли телеграф”. 

 

Но проблемът е, че наистина полезната информация е твърде малко. „Затова хората се изкушават да продължат с търсенето и получават погрешни данни и съвети, което е вредно и опасно", обясняват те. 

 

Авторите отбелязват също, че търсачки като "Гугъл" и "Бинг" се справят по-ефективно по отношение на добре познати заболявания. "Ако например търсите информация за жълтеница, ще получите доста полезни резултати. Въпреки това интернет диагностиката не е най-добрият начин човек да разбере какво не е наред с него", обобщават специалистите.