Земетресението е на същото място, на което беше предишното от 25 април

 

Мощен трус отново ралзюля Непал. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 7,1 по Рихтер, а според американския - 7,4 по Рихтер. 

 

Земният трус е усетен в 12.50 ч. местно време, 7.05 ч. по Гринуич, с епицентър на 81 км източно от Катманду и на 23 км югоизточно от градчето Кодари, с дълбочина само 10 км.

Още по темата

 

Този трус е на същото място, както и предният от 25 април от 7,8 по Рихтер, който нанесе изключителни разрушения в столицата на Непал – Катманду, размести тектонските плочи, предизвика лавини по Еверест и върхът вече е по-нисък с няколко см. При това земетресение загинаха над 8000 души, над 17 000 са ранените. Непал още се възстановява от опустошенията, предизвикани от голямото земетресение.

 

При днешния трус отново има паднали сгради в столицата Катманду, научи репортерът на Нова Надя Ганчева, която се свърза с местни жители. Повечето от постройките, които едвам се държаха, този път са паднали изцяло. Земетресението е продължило около 40 секунди.

 

Хиляди хора в Катманду са успели да излязат на улицата. В града е настъпила паника и транспортен хаос. Най-малко 16 души са загинали, а стотици други са ранени.

 

Местните жители отново са ужасени, вече публикуват коментари, че изключително силно е усетено, те се молят да няма повече жертви.

 

12 минути по-късно на същото място бе регистриран и вторичен трус с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

 

Той е усетен в 13,17 ч. местно време, 7,17 ч. по Гринуич, с епицентър на 28 км югоизточно от Дханкута, Непал, с дълбочина 5 км. 

 

Трусът бе усетен и в Индия, където стотици работници излязоха по улиците от страх да не рухнат сградите, в които работят.

 

Почувствани са още силни вторични трусове с магнитуд 5,3 по Рихтер и 6 по Рихтер

 

Вижте как оцеляват хората в Непал след земетресението от 25 април