Туристи заснеха как огромни камъни се търкалят по склоновете към къщи в подножието на върховете

 

Ужасът в Непал се повтори. Ново мощно земетресение и десетки жертви. Трус с магнитуд 7,4 удари страната, събори стотици сгради и предизвика нови свлачища. Новият мощен трус отне живота на 41 души, като тази цифра не е окончателна.  

 

Епицентърът на земетресението е на 76 километра източно от Катманду. Предишното земетресение от 7,9 беше с епицентър западно от столицата. Според сеизмолози днешният трус е точно в края на 150-километровото разкъсване, предизвикано от предишното земетресение. 

Още по темата

 

Дълбочината и на този трус е 14 километра. Това не е голяма дълбочина, а колкото по-плитко е едно земетресение, толкова по-силно се усеща на повърхността. Преди днешния трус специалисти прогнозираха, че точно на това място може да има земетресение, но оценяваха вероятността то да е с магнитуд над 7 на 1:200.

 

Хиляди избягаха на улицата, след като сградите започнаха да се тресат. Предполага се, че отново има затрупани хора. В планините отново имаше свлачища. Източно от Катманду туристи заснеха как огромни камъни се търкалят по склоновете към къщи в подножието на върховете.

 

Земетресението отново беше усетено в целия регион. Хора бягаха на улицата дори в индийската столица Делхи, която е на повече от 1000 километра от епицентъра. 

 

Трусът не подмина и българите в Непал. Преди дни ви разказахме за Боряна, която живее в Катманду. Оцеляла като по чудо при първото земетресение. За втори път късметът е на нейна страна. Все още няма данни за бедстващи българи в страната, казаха за Нова телевизия от българското външно министерство.

 

Междувременно комуникациите бяха прекъснати. Земетресението прекъсна и заседанието на парламента. И животът на децата отново бе преобърнат. Нова телевизия показа щастливите им лица след първия трус. В коментар от УНИЦЕФ в Непал заявиха, че този път може да е различно.

 

"На децата им беше много трудно след първото земетресение, но сега ще бъде направо ужасяващо за тях. Не само за физическото, но и за психическото им здраве”, коментират от там. 

 

Непал няма ресурси да се справи със спасителните операции и подслоняването на останалите без дом. Ето защо кампанията на УНИЦЕФ и Новините на Нова продължава. С помощта на зрителите на Нова телевизия за нуждите на бедстващите в Непал са събрани 140 000 лева.