17-годишната Василена издоила 2,1 литра мляко само за две минути и 22 секунди

 

17-годишно ученичка от монтанското село Лехчево е най-сръчната доячка на овце. Признанието дошло на състезание по доене сред общо 18 участници от цяла България, в което Василена грабнала първото място - издоила 2,1 литра мляко само за две минути и 22 секунди.  

 

Оказа се, че най-бързата доячка учи бизнес администрация. Вместо пред компютъра или на кафе с приятелки обаче, екипът ни намери Василена Ивова на поляната сред овцете. 

 

"Човек не живее сам на земята, трябва да се разбира с природата, с животните, за да може да е в хармония”, убедено е момичето. Василена твърди, че вече е открила тази хармония.  Всяка сутрин тя, заедно със сестра си Ива, трябва да издои овцете. Първи са Шоколада и Звънеца.

 

"Щом нещо прави един човек щастлив, харесва му да се занимава с него, няма значение другите, какво мислят. Другите са просто кучета, които лаят, когато си нямат работа”, убедено е момичето. По-малката сестра на рекордьорката се класирала на трето място. Двете често си устройвали състезания, докато доят овцете у дома.

 

"Опитвам се да ги възпитавам да учат и да работят, а не да се занимават с наркотици и всякакви други работи", обясни бащата на момичетата Иво Василев. Двете вече са направили своя избор. Ива иска да стане ветеринар, а Василена – горски. 

 

Репортер: Биляна Борисова