Проблемът с преселването на избиратели е в малките общини, посочи депутатът

 

„Истинският проблем с преселението за изборите е в малките общини. Кандидат-кметове направиха масово заселване на избиратели непосредствено преди срока от 25 април. Броят на новите регистрации по настоящ адрес е близо 100 хиляди души, което е два пъти повече за същия период през миналата година”. Това посочи депутатът от "БСП Лява България" Мая Манолова за "Здравей, България". Изказването дойде по повод рязкото покачване на населението по документи на редица общини точно преди оформянето на списъците за местните избори. 

 

Според депутата от ГЕРБ Станислав Иванов промените в Изборния кодекс, въведени от БСП, са дали предпоставка за "тази порочна практика". 

 

Преди в едно село трябваше да има 350 души, за да могат те сами да изберат кмета си. БСП свалиха границата на сто души. След това ЦИК даде право на тези места да се броят не само живущите по постоянен адрес, а и по настоящ адрес, изтъкна Иванов.

 

"Добре, че премиерът се намери и призова депутатите си да подкрепят предложението ни за анулирането на адресни регистрации", заяви Манолова. 

 
Тя поясни, че според тяхната идея всички нови регистрации по настоящ адрес, направени в периода между 1 януари и 25 април, трябва да бъдат анулирани и да бъде извършена служебна проверка дали са спазени изискванията на закона. Ако този текст бъде подкрепен, това ще засегне 91 хиляди регистрации. 

 

Във връзка с предстоящото днес гласуване за изключване на депутата Георги Кадиев от парламентарната група на БСП, Манолова заяви: "Не съм съгласна с неговия законопроект, но ще гласувам против изключването му. Да се изключва депутат, защото има различно мнение, е абсолютно неприемливо и абсурдно за БСП". 

 

Снимка: БГНЕС