Патриотите издигнаха кандидатурата на Григорий Вазов за гуверньор

 

 

 

С гласовете на ГЕРБ и ДПС в парламента бе взето решение само парламентарни групи и независими да издигат кандидат за гуверньор на БНБ, предаде БГНЕС. Така бе отхвърлена възможността кандидати за гуверньор на Българската народна банка да могат да издигат всички народни представители, а не само парламентарните групи или независими депутати.

 

Предложението събра 77 гласа "за" от всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ и ДПС, един независим и един депутат от БДЦ. Точно 77 бяха и гласовете "против" и "въздържал се", които дойдоха от ГЕРБ и ДПС. Така кандидати за управител на БНБ ще могат да издигат само парламентарните групи и независимите депутати, но не и отделните депутати от парламентарните групи.

 

Според Емил Димитров това е в противоречие с правилника на Народното събрание и с Конституцията. Той получи подкрепа от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който посочи, че така записан, този текст дискриминира депутатите, членуващи в парламентарни групи. Кандидат за шеф може да предложи един независим депутат, но не и членуващ в група, дори той да е лидер на групата.


Междувременно Патриотичният фронт издигна кандидатурата на Григорий Вазов за управител на Българската народна банка.

Това се случи на брифинг в кулоарите на Народното събрание, на който освен Вазов присъстваха лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

"Когато става въпрос за избор, трябва да има избор", каза Симеонов в отговор на въпрос дали издигането на кандидатура от страна на ПФ означава, че групата не харесва предложения от ГЕРБ кандидат Димитър Радев. Очаквайте подробности. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС