Премиерът заяви, че партньорите му явно са "политиканствали"

 

Премиерът Бойко Борисов и БСП не можаха да се разберат за конституционните промени. Това стана ясно след разговорите между Борисов и Михаил Миков в парламента от тази сутрин.

 

Министър-председателят си тръгна видимо ядосан. По думите му от разговорите с Миков той е разбрал, че неговите партньори от Реформаторския блок са "политиканствали", както сам той се изрази, защото всъщност много от техните предложения нямат решение и не се знае как ще се случат. 

 

"Бях подведен, че много работа се е свършило, но явно повече сме политиканствали. Всичко, което ме попита господин Миков, аз не можах да му отговаря - за бързина, качество на съдебния процес", каза премиерът Борисов.

 

"Нашата позиция относно конституционната реформа остава непроменена", каза от своя страна Михаил Миков. По думите му премиерът е проявил разбиране относно реформата, но БСП няма да промени позицията си и няма да подкрепи промените. 

 

Спешна среща се проведе между Реформаторския блок и ДПС. След нея стана ясно, че има съвсем ново предложение. Радан Кънев загатна, че явно всички ще правят компромиси. По всяка вероятност се обсъжда ДПС да се откажат от най-голямата спънка, а именно - общото събрание на ВСС да няма крайната дума при назначаването на магистратите - според Реформаторите това създава предпоставка за политически натиск. 

 

Междувременно премиерът разговаря с БДЦ и получи тяхното уверение, че има подкрепата им за разделянето на ВСС, засилване ролята на Инспектората и прекия избор на съдии и прокурори. Именно това са консенсусните точки, които има вероятност да бъдат приети в петък, ако стигнат до пленарната зала. 

 

От Патриотичния фронт предложиха гласуването да бъде отложено. 

 

В 16 часа трябва да стане ясна единната позиция на Реформаторския блок относно предложението на ДПС за внасяне на нов законопроект.