Хакери на ИД проследяват мишената си чрез данни от кредитни карти и мобилни телефони

Австралийските служби за сигурност разследват отправени онлайн смъртни заплахи срещу осем австралийци, предадоха ДПА и БТА. Заплахите са отправени от група, която изглежда е свързана с "Ислямска държава".

 

Групата, представяща се като "Хакерска дивизия на "Ислямска държава", публикува в социалните медии данни за 140 души по цял свят, включително осем австралийци, които работят в областта на отбраната. Изтеклите данни включват номера на мобилни телефони, данни за кредитни карти, онлайн пароли и лични имейли. Повечето от засегнатите са американци, но министърът на правосъдието на Австралия Майкъл Кинан заяви, че изтеклите данни включват информация за австралийци, работещи в Министерство на отбраната, член на парламента на щата Виктория и няколко здравни служители от Сидни.

 

"Ако имаше каквато и да е заплаха за физическата сигурност на който и да било австралиец, очевидно бихме взели подходящите мерки, за да гарантираме безопасността на хората", заяви Кинан по време на интервю в Канбера. В социалните медии групата публикува таблици с личните данни на засегнатите. Хакерите заявиха, че имат достъп до техните имейли и компютърни системи и призоваха поддръжниците си да ги нападат там, където се намират.

 

Професор Грег Бъртън от Университета Дийкин, експерт по глобалната ислямистка политика, заяви пред "Ей Би Си", че използването на лична информация от страна на групата е притеснително. Самото хакване е било аматьорско, но предвид насърчаването на атаентатите от действащи самостоятелно терористи, то само увеличава риска, подчертава експертът.