45 случая за купуване на гласове се проверяват, пише вестник „Сега"

 

Равносметката на прокуратурата след края на изборния ден е 101 дела за изборни престъпления, като едва 45 от тях са за купуване на гласове, пише вестник „Сега".

 

От лаконичното съобщение на пресцентъра ѝ, придружено само от таблица, се разбира, че става дума за "дребни риби" и че нито една партия или корпорация не е засечена, докато пазарува гласоподаватели.

 

Над 13 хил. полицаи отговаряха за реда, спокойствието и законността на изборите в неделя. Най-много разследвания са образувани в Бургас (34), София (32) и Пловдив (15). Петима са с обвинения, двама са в ареста. 13 души ще бъдат съдени по бързата процедура, двама вече са сключили споразумения с прокуратурата. 

 

В неделя вечерта МВР съобщи за 221 получени сигнала. В Хасково и Самоков, където ромското население се тълпеше в неделя пред урните и демонстрира удивително висока избирателна активност - 44% и 53% - много по-висока от предишните избори, няма нито един сигнал за нарушение, нито проверка. Спокойствие цари и по отношение на селищата, сочени като обекти на изборен туризъм.

 

Повече от печата гледайте във видеото!