Причината - покачването на нивото на океана

Приблизително 1000 островитяни от атола Бикини са кандидатствали да бъдат преместени в САЩ, тъй като покачващото се ниво на океана е заплаха за безопасността им, пише BBC News, цитирана от агенция "Фокус". Те са изселени от Бикини заради тестовете на атомни бомби през 40-те години на миналия век. Сега новият им дом - друг Маршалов остров, е заливан от огромни вълни и все по-силни бури.

 

Островитяните са поискали разрешение от Вашингтон да бъдат заселени в Съединените щати. През 1946 г. хиляди жители на Бикини е трябвало да напуснат отдалечения атол, избран за изпитания на атомни оръжия. Проведени са 23 опита, включително на огромната водородна бомба Bravo - най-голямото оръжие, детонирано от САЩ по онова време.

 

Островитяните са се преместили на намиращия се наблизо остров Кили. Според условията на сключен със САЩ договор е създаден фонд за подпомагане на преселването на жителите на Бикини, който финансира изграждане на жилища на територията на Маршаловите острови. Сега обаче островитяните казват, че домовете им биват наводнявани от океанските води по време на високи приливи.

 

Американското министерство на вътрешните работи подкрепя искането и предлага Конгресът на Съединените щати да приеме закон, който да промени условията на договора за пренастаняване.

 

Правителството на Маршаловите острови от своя страна изтъква, че случващото се на островитяните от Бикини показва необходимостта от ново глобално споразумение по отношение на климатичните промени.