Миналата неделя техен управник стана единственият регистриран кандидат за поста – Илинка Маринова

 

Докато в този час десетки български села се разбуждат за втора изборна неделя, жители на врачанското Вировско искат касиране на кметския вот. Миналата неделя техен управник стана единственият регистриран кандидат за поста – Илинка Маринова. Селото обаче се прочу с безпрецедентно протестно гласуване срещу кметицата – от 239 пуснати бюлетини, 118 са недействителни.

 

Вировско далеч не е единственото село, в което  за единствения кандидат за кмет са гласували по-малко от половината избиратели. Според справка от Община Враца началният им брой е 313. 

 

Миналата неделя там 118 души са пуснали надраскани или празни, недействителни бюлетини. Редовните бюлетини за кметицата обаче са с три повече и общинската избирателна комисия няма основание за касиране на избора. 

 

Вировско е единственото село, в което кметицата щеше да има конкурент, ако документите му за регистрация в изборите не бяха изчезнали. На 8 октомври прокуратурата образува досъдебно производство по случая, което тече и в момента. Сега отколешни съседи спорят от кого е избрана кметицата – от постоянни  жители на Вировско или от пришълци за един ден. 

 

Негодуващите са застъпници на недопуснатия кандидат Нанко Тодоров. Той вече веднъж се е състезавал за кметското място с Илинка Маринова и го е спечелил на извънредни избори през 2010 г. През 2011-а Маринова е назначена за кметски наместник по тогавашните разпоредби. При новото й явяване на избори постоянно живеещите във Вировско са 227 души, заявления да гласуват по настоящ адрес са подали 125. Данните са на Община Враца, а в районната прокуратура е получена жалба от застъпниците на Нанко Тодоров, че техният протестен вот е бил подменен с гласовете на десетки непознати в селото лица.

 

В село Вировско се получават и по-странни работи от това избирателите да не се познават помежду си. Красимир, който е от постоянните жители, твърди, че от две години на неговия собствен адрес пристигат писма до хора, които не познава. 

 

Докато чака да разбере колко души са регистрирани на неговия адрес, Красимир чете в списъците на постоянно живеещите във Вировско, че у тях, на „Васил Коларов” №6, живее включително и кметицата. Тя със сигурност живее от другата страна на улицата - на „Васил Коларов” №5. 

 

От Община Враца Красимир разбира, че още на 23 септември е констатирано дублиране на имоти на неговия номер „6” и че е препоръчано пререгистриране с вярната номерация. Корекция в официалните списъци в центъра на селото обаче така и няма. Според тях и до днес, освен кметицата, в Красимирови живеят постоянно и нейни близки.   

 

Писма до непознати обитатели пристигат и на други адреси в селото. Тези обезпокоени жители на Вировско обаче така и не търсят за отговори  кметицата, защото се съмняват именно в нея. Илинка Маринова отказа да говори пред камерата на Нова телевизия