Kак ще ни се отрази конфликтът между Анкара и Москва?

 

Към Българя няма да има наплив от руски туристи заради изострените политически отношения между Турция и Русия. Прогнозата е на туроператори и експерти в бранша. Причината – легловата база по Черноморието и в зимните ни курорти не може да поеме повече от няколкостотин хиляди души на сезон.


Тезата, че България ще успее да привлече повече руски туристи заради кризата с Турция, се оказва силно надценена. Специалистите са категорични, че Турция няма да изпусне нито един руски турист. А там, където руснаците се откажат, вакуумът ще бъде запълнен от скандинавци и англичани, които са наши традиционни клиенти.


Националната статистика показва, че България разполага с 298 000 легла в курортите. Дори и да прибавим към тях тези от сивата икономика, числото не може да надхвърли милион и половина. Специалистите са категорични, че туроператорите са договорили 100% летния сезон за 2016-а година още преди да се изострят отношенията между Русия и Турция.


„Трябва много внимателно да се наблюдават процесите, не по отношение на това колко туристи ще дойдат в България, а каква ще бъде реакцията на турската страна”, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.


Министърът на туризма Николина Ангелкова вече изрази надежда, че напрежението между Русия и Турция може да донесе позитиви за българския туризъм.  

Още по темата

„В момента, това което се случва на геополитическата сцена, дава още един положителен тласък по отношение на туризма”, заяви Ангелкова.


Специалистите обаче охлаждат подобен ентусиазъм. И подчертават, че турският пазар е огромен. А експанзивната държавна политика по отношение на туристическия отрасъл работи безотказно.  


„Финансира с по 6000 евро всеки чартърен полет до Турция, с което прави една изключителна цена на самолетните билети. Тя махна визите за руските туристи. Направи всякакви облекчения”, добави Румен Драганов.


Подобно мнение споделят и наши туроператори, които добре познават пазара и от години работят с чужди партньори.


„Италия, Испания, Гърция тръгнаха със специални облекчения за руските туристи”, обясни туроператорът Мария Михалева.


За да привличаме повече руски туристи, туроператорите предлагат да се въведе по-облекчен режим за издаване на визи.


„Да се дават визи за туристи, които идват с пакетна услуга, да им се предоставят на летищата при кацане”, каза още туроператорът Мария Михалева.


Ако българският бизнес не се окаже конкурентоспособен, може да загубим и традиционни туристически пазари като скандинавския, английския и германския. Туриситите от тези държави биха могли да бъдат привлечени от по-ниските цени и обслужването в Турция.


Повече по темата гледайте във видеото.