Вижте коментарите на експертите

 

Новият държавен бюджет се оказа капката, която преля чашата на търпението на българските майки и ги изкара на протест. С деца на ръце майките пред парламента протестираха срещу обезщетенията, които получават. У нас, през първите 410 дни от майчинството, те получават 90% от размера на работната заплата, получавана през последните две години. А до навършване на 2-годишна възраст на детето, сумата става 340 лева. Всичко това на фона на минималната работна заплата в България, която от догодина ще бъде 420 лева.

 

„Най-важното ни искане е да има активна демографска политика в България ”, заяви Ани Тодорова от инициативния комитет „За повече грижи за децата в България”. „В България децата не са приоритет много отдавна. Всичките ни искания са много справедливи и е крайно време някой да ни чуе”.  

Още по темата

 

Според Ани Тодорова исканията на майките се внасят за трета поредна година, но никой не ги чува. 

 

„Много трудно се отглежда дете с 300 лева, много трудно можеш после да се върнеш на работа заради честите болнични. Работодателите не желаят да търпят майките, а майките се принуждават да отглеждат децата си в бедност”, заяви Ани Тодорова. 

 

„Трябва да е вързано обезщетението с минималната работна заплата”, смята бившият социален министър Христина Христова. „Това не е помощ от държавата, а реално обезщетение”. 

 

„Обезщетението и в другите страни е около една трета от минималната заплата. Нека да сравняваме и срока на майчинството – няма друга държава, в която да е толкова дълго”, коментира Васил Велев, председател на АИКБ. 

 

В повечето държави от Европейския съюз голяма част от майките продължават да работят, докато отглеждат децата си, но не на пълен работен ден, тъй като имат добре развита система за почасова работа. А опцията "детегледачка" също не е лукс. Най-щедра е Дания. Там през всичките 364 дни майчинство, майките получават 100% от месечното си възнаграждение, но до определена горна граница, която е 416 евро на седмица.

 

В съседна Гърция майчинството е 119 дни и зависи от размера на осигуровките. Минималната заплата там е 684 евро.

 

Интересен е френският пример. Там майките получават 80% от заплатата си в продължение на 4 месеца. След това могат да получават н.нар. "отпуск по родителство", който е в размер на 500 евро месечно. Минималната заплата във Франция е близо 1500 евро.

 

По дължина на майчинството най-близки до нас са италианките, които излизат за 330 дни. През първите 5 месеца там получават 80% от заплатата си, а след това - 30. Минималната ставка за 1 работен час в Италия е 7 евро.

 

Най-кратко майчинство дават в Австрия - общо 108 дни. Там обаче майките получават цялата си заплата, при това според дохода си от последните 3 месеца. След това продължават да получават по 435 евро, докато детето навърши 2 години и половина.

 

Повече от мнението на експертите гледайте във видеото!