Агенцията за бежанците им дължи хиляди левове

 

На бунт за заплати! Преводачите от Агенцията за бежанци, които помагат в комуникацията с в Центъра за бежанци в кв. „Овча купел”, изпратиха сигнал до Нова телевизия, че голяма част от възнагражденията им за 2014 г. все още не са им изплатени. В момента ръководството е сменено и от година не съществува такъв проблем.


Защо Агенцията за бежанците дължи пари на преводачите си?


„За периода август – декември 2014 г. при предишното ръководство на агенцията, на някои преводачи от агенцията не са изплатени част от възнагражденията, а други са работили без сключени валидни договори. Въпреки създалата се ситуация, за която не носим отговорност, ще потърсим начин преводачите да получат своите възнаграждения”, се казва в официалната позиция на Агенцията за бежанците.


„Аз не съм получавал възнаграждения за около десет месеца и половина от 2014 г. Сумата не мога да я определя с точност, тъй като протоколите, в които е описан положения от мен труд, са още в агенцията, но е около 5000 – 6000 лева”, разказа един от потърпевшите преводачи.


По думите му причина за тази ситуация била промяна в начина на заплащане – от държавния бюджет към обществени поръчки. В резултат на това те се оказват без договор. Въпреки това обаче продължават да работят към държавната агенция.  


„Работя от 17 години в Агенцията за бежанците. Никога не е имало проблем със заплащането на хонорарите. Единствено през 2014 г. се появи този проблем. Аз лично не съм получавала хонорари за шест месеца", разказа една от потърпевшите преводачки.


Стажант-репортер: Деница Красимирова