Според него ДПС в момента е заплаха за българската национална сигурност

 

„Безспорно по времето на председателството на Лютви Местан ДПС се превърна във функция на турската политика”, заяви в „Здравей, България” евродепутатът Ангел Джамбазки. 

 

"Това разделение в момента в ДПС вероятно ще доведе до нова радикална протурска партия. Твърдя, че политиката, провеждана в България от агентите на Турция в ДПС, рано или късно ще достигне до много по-сериозни искания, отправени към нас – включително териториални претенции", прогнозира Джамбазки. 

Още по темата

 

Той даде няколко примера за „агресивното навлизане” на партията в българския политически живот.

 

"Забележете кой стоеше на пресконференцията до Местан. Това беше Хюсеин Хафъзов, който е пряко свързан с превземането на Главното мюфтийство от страна на хора, посочени от Ердоган. Според запознати в българските 11 районни мюфтийства има повече от 70 чужди служители с дипломатически паспорти турски граждани, които са в мюфтийствата и определят вътрешната работа на българите мюсюлмани. Това се нарича национално предателство и настоявам тези хора да бъдат показани.

 

Според него и Доган, и Местан са работили за турския национален интерес и ДПС в момента е заплаха за българската национална сигурност.

 

„Не трябва да се обръща сериозно внимание на коментарите, че случилото се се прави нарочно на Коледа. Докато винаги на избори ДПС намира начин да вдигне градуса с определен тип действия чисто предизборно, според мен сега, когато и да беше станало това изказване на Ахмед Доган и смяната на Лютви Местан, ние щяхме да им обърнем внимание”, на мнение е политологът Татяна Буруджиева.