Не пропускайте разказа на първия български телевизионен екип, стигнал до най-високия връх на планетата – в „Без багаж” тази събота от 13.00 ч. по Diema

Само няколко месеца след разрушителното земетресение в Непал, предаването „Без багаж” тази събота по Diema се отправя на ново необикновено пътуване. В търсене на истории и приказки из далечните кътчета на света, приключенците ще се озоват „очи в очи” с Еверест. 

Традиционното вярване за Хималаите е, че са вечният дом на боговете. Тези гигантски планини доминират непалския пейзаж. Хималаите са планинска верига в Индийския субконтинент, която разделя Индо-гангската низина от Тибетското плато. Дом са на осем от 14-те най-високи върхове на Земята, включително и този с най-високата надморска височина – връх Еверест. Хималаите са повлияли дълбоко културите на Южна Азия, а много хималайски върхове са свещени в будизма и хиндуизма.

Покоряването на Хималаите започва през 1950 г. с изкачването на Анапурна (8091 м). Еверест е изкачван повече от 1200 пъти. Покоряван е от 80-годишен мъж, 64-годишна жена, от 13-годишен юноша, някои са го изкачвали повече от веднъж. Героичните истории обаче се преплетени със стотици смъртни случаи, причинени от измръзване, паднали лавини, ледени и скални срутвания и височинна болест. Списъкът на загиналите алпинисти е много дълъг. Освен опасностите при катеренето, друг голям минус на туризма и алпинизма е застрашаването на околната среда, особено в районите на туристическите бази, разположени в подножието на планината. Увеличаването на броя на изкачванията на Еверест (често с използването на техника) застрашава екосистемата на Хималаите.

Експедициите до върха са значителен източник на туристически приходи за Непал, като едно разрешително за изкачване  може да достигне от 10 000 до 25 000 щатски долара на човек, отделно другите разноски варират до около 65 000 щатски долара на човек. Условията в „Зоната на смъртта” са толкова тежки, че повечето трупове са оставени там, където човекът е загинал, и понякога са демотивиращ фактор, тъй като се виждат по стандартния и други маршрути за изкачване.

Как „Без багаж” ще стигнат до Еверест? Не пропускайте туристическото предаване тази събота от 13.00 ч. по Diema