Това стана след договорка между Ивайло Московски и протестиращите български шофьори

 

Граничният пункт между България и Гърция край „Кулата” бе отворен към 21.15 часа. Остават обаче някои ограничения. 

Още по темата

 

Това стана след договорка на българския транспортен министър Ивайло Московски с протестиращите български шофьори, които блокираха пункта в 10.00 часа сутринта. 

 

Границата ще бъде отворена до преминаването на всички превозни средства, като след това пропускането отново ще става по ежедневен график от 11.00 до 16.00 часа.

 

Московски информира превозвачите, че е разговарял с гръцките власти и те са го уверили, че българските водачи няма да бъдат блокирани на гръцка територия и предвижването от ГКПП „Кулата” до фериботен комплекс „Игуменица” ще бъде свободно. 

 

Той призова шофьорите да сигнализират незабавно, ако имат проблеми при преминаването през Гърция. Министър Московски пое ангажимент да бъдат разгледани всички варианти за облекчаване на обработката на документите на границата с цел по-бързото пропускане на камионите.

 

Припомняме, че напрежението на границата с южната ни съседка ескалира след поредния ден на протест на гръцките фермери. Четири камиона щурмуваха бариерите към България, а шофьорите им бяха арестувани. С мръсна газ водачите изминали около 2 км от мястото, където били паркирали, до самия граничен пункт. Автовозите бяха изпочупени от гръцките фермери, а четиримата шофьори, дръзнали да пробият блокадата - арестувани.

 

Междувременно шофьори на тирове с българска регистрация организираха контраблокада на подхода към „Кулата” на наша територия. Заканиха се да останат на пункта, докато гърците не позволят движението да бъде възстановено. На място пристигнаха евродепутати и представители на местната власт. 

 

 

Репортер: Екатерина Николова