Това блокира хиляди хора на границата

 

Хаос на границата между Македония и Гърция. Скопие разпореди в страната да не се допускат други бежанци освен сирийци и иракчани. Това блокира хиляди хора на границата. 

 

Част от вече навлезлите на македонска територия бяха върнати в Гърция, което беше критикувано от Атина.

 

Над 100 афганистанци и иранци бяха върнати от македонците в Гърция в началото на деня. Новите разпоредби от Скопие са през границата да минават само хора от Сирия и Ирак. Това оставя много от вече пристигналите на границата в безисходица.

 

Защо границата не е отворена за бежанци. Ако не допускат нас, би трябвало да не допускат никого. Използват положението, за да въртят търговия. По този начин много хора ще изкарат големи пари”, заяви Алла, емигрант от Афганистан. 

 

Недоволството на някои от блокираните доведе до опити да бъде прескочена или съборена оградата на границата.

 

Решението да се спират хората от Афганистан, Иран и Пакистан е в резултат от договорка между полицейските шефове от страните от Западните Балкани. То беше критикувано от Гърция. Атина започна да превозва върнатите от Македония хора в лагери за настаняване на своя територия. Критика на новите ограничения дойде и от ООН. 

 

Смятаме, че бежанците и търсещите политическо убежище не трябва да бъдат ограничавани на база тяхната националност. Случаите трябва да се разглеждат индивидуално, защото са различни”, заяви Карин Де Хрул, говорител на Комисариата за бежанците на ООН. 

 

Освен на границата с Гърция, имигранти от Афганистан има и в Северна Македония. Поне няколко стотин са в лагер за настаняване недалеч от Куманово. Съдбата им засега остава неясна.