3000 лв. глоба и 6 месеца без книжка за движение в насрещното, предвиждат други промени

 

Три години затвор за превишена скорост и 3000 лева глоба за каране в насрещното. Депутатите гласуваха поредните промени в правилата на пътя. Драконовските мерки идват след черната серия на пътя през последните месеци. 

 

До три години затвор ще грози шофьорите, превишили ограниченията на пътя с над 60 км/ч. Двойни стават и глобите за превишена скорост, а тези, които си позволяват да карат в насрещното, ще остават без книжка за половин година. 

 

Кола в насрещното на магистрала „Тракия” е често срещано явление. В някои ситуации подобно нарушение може да предизвика най-страшното – смърт на пътя. Именно затова депутатите искат строги наказания за такива шофьори. Някои от тях обаче не бяха съгласни с размера на глобата и зададоха въпроса дали е по джоба на българина. 

 

Депутатите „удрят спирачка” и на бясното шофиране. Готви се дори затвор за джигитите. Някои от нарушителите ще бъдат спирани още на пътя и катаджиите ще свалят табелите от колите им. 

 

С новите правила няма да можем да спираме безпричинно в аварийната лента на магистралите, да караме без къси светлини в тунел, а от 1 ноември до 1 март зимните гуми ще са задължителни. 

 

С промените младите водачи в първите си две години зад волана ще имат 2/3 от контролните си точки и ще бъдат наказвани при повече от 0.2 промила алкохол в кръвта. Все пак, за да влязат в сила окончателно драконовските мерки, се очаква парламентът да ги гласува и на второ четене.

 

И тази сутрин ви показахме клип, изпратен от зрител на Нова в "Моята новина", в който е заснет автомобил, движещ се в насрещното.