Прокуратурата вече започна проверка

Клип с граждански арест на мигранти в Странджа обиколи социалните мрежи и предизвика отново дебата за нелегалното влизане в страната ни.

 

Клипът, качен във Facebook страницата на Joseph Louis Barrowq показва задържането на трима афганистанци в Странджа. Мъжете лежат на земята със завързани със свински опашки ръце. Арестът е дело на хора, които наричат себе си „Цивилни отряди за защита на жените и вярата”. 

Още по темата

Според изтекла информация част от тях имат криминални регистрации в полицията. Според полицията и правозащитници задържането, извършено от цивилните, е незаконно.  

 

 „Нарушението им е, че упражняват сила. Упражняват сила и се държат като полицейски органи, а те нямат такива правомощия”, заяви главен комисар Антонио Ангелов, директор на „Гранична полиция”.

 

„Това е едно беззаконие, на което трябва незабавно да се сложи край”, коментира Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

 

Извършителите на ареста остават анонимни и на този етап полицията и прокуратурата в Бургас се опитват да установят тяхната самоличност. Защото след като завързали мигрантите и ги снимали, доброволният отряд ги пуснал и избягал. Мигрантите са в полицията в Елхово. И вече е им е назначена медицинска експертиза, която да установи дали върху тях е упражнявано насилие при въпросния „граждански арест”.  

 

Видео: E-BURGAS

 

Случаят коментира и премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят се скара на медиите за това как описват ареста на задържаните. 

 

„Вие спекулирате със свински опашки, това са обикновени найлонови въженца. Публиката остава с впечатление, че са свински опашки, защото са мюсюлмани и вкарват един подтекст, който не е така”, заяви Борисов.

 

Междувременно стана ясно, че от Българския хелзинкски комитет са внесли сигнал до главния прокурор срещу премиера Борисов за негово изявление от последните дни. Тогава друг доброволен отряд залови 23-ма мигранти, а премиерът ги похвали. 

 

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла. Не трябва да се превишават само правата и закона”, заяви Борисов.

 

Според правозащитниците с изказването си  премиерът подбужда към дискриминация и насилие, основано на етническа принадлежност. 

 

Борисов отговори във Facebook: „И днес, и вчера на военните учения заявих, че настоявам да сме напълно адекватни на очакванията и променящата се ситуация по граничните райони. Никакви пропуски в този труден момент не можем да си позволим. Настоявам за пълна мобилизация и отговорно отношение. И считам, че действително правим всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас не може да се преминава нелегално границите на ЕС. Същевременно разбирам, че част от моето изказване е некоректно употребено. Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права. Всяко беззаконие или нехуманно отношение не само, че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона. Взимаме всички мерки за по-добра охрана на границата”. 

.

Припомняме, че предаването "Ничия земя" показа в събота ареста на 23-ма афганистански мигранти при граждански арест, извършен пред камерата на Нова. Припомнете си историята във видеото: