Референдумите и изборите ще могат да се провеждат в един и същи ден

 

Пълен завой за референдумите и частични отстъпки за гласоподаватели зад граница. Това са основните решения от днешното инфарктно последно заседание на парламента преди великденската му ваканция.

 

Референдумите ще бъдат свързани с националните избори. Управляващите се отказаха от това свое намерение, за да не бъдат подозирани, че искат да ги саботират чрез ниска избирателна активност.

 

Българите в ЕС пък няма да се налага да пътуват до посолствата и консулствата, за да гласуват. За тях ще имат бъдат разкривани секции, но трябва поне сто граждани да са пожелали това писмено. Същият принцип ще важи и за държавите извън ЕС, но само за градовете, в които има над един милион души население. 

 

Кървава парламентарна битка предхождаше гласуването на тези основни текстове. Управляващи и опозиция не се разбираха по най-спорните моменти, които бяха оставени за последния момент. 

 

До скандала се стигна заради доклада на правната комисия, по който депутатите трябва да се движат. Той е бил изготвен след близо 24-часови совалки и пазарлъци за най-спорните текстове. 

 

Комисията обаче се оказа комисия-беглец. Само няколко депутати са били посветени в заключителните решения, което даде повод на опозицията да обвинява наред в задкулисни решения и подигравка със законодателния процес. 

 

„Този доклад за нас е фалшификат”, заяви Четин Казак от ДПС. 

 

„Правна комисия изобщо не се е събирала, няма как от името на правна комисия да излиза такъв документ”, заяви Филип Попов от БСП. 

 

„Какви са тези криминални заседания, г-жа председател? Това не си го беше позволявала даже г-жа Фидосова”, заяви Хамид Хамид от ДПС.  

 

„Всички заседания на правната комисия са абсолютен фарс. Търсих правната комисия, тъй като исках да слушам”, заяви независимият депутат Георги Кадиев. 

 

„Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство”, заяви Данаил Кирилов, председател на правната комисия. 

 

От БСП поискаха оставката на Данаил Кирилов като председател на правната комисия.