Гусман ще бъде съден по обвинения в наркотрафик и убийства

Мексиканските власти одобриха екстрадирането на наркобарона Хоакин Гусман – „Ел Чапо” в САЩ, съобщи "Франс прес", цитирана от БГНЕС. Там Гусман ще бъде съден по обвинения в наркотрафик и убийства.

Още по темата

 

„Мексиканското правителство позволява международната екстрадиция (на Гусман) на правителството на Съединените американски щати, за да бъде съден”, гласи изявление на мексиканското външно министерство.

 

В началото на тази година Ел Чапо (Дребосъка) беше заловен от мексиканските власти, след като близо половин година бягаше от тях.

 

Миналия юли, след като беше излежал само 17 месеца от присъдата си, Гусман избяга от затвора с максимална сигурност Алтиплано в централно Мексико. Той се измъкна през дупка в банята на килията му. В предварително изкопан 1,5-километров тунел го очакваше мотоциклет, монтиран върху релси.

 

След повторното залавяне на изключително влиятелния престъпник, мексиканските власти решиха да започнат процедура по одобрение на отказваното преди това искане за екстрадиция в САЩ. В началото на този месец той беше преместен в затвор в близост до границата между двете страни.