"Не е време за избори и кандидатури", добави той

 

„Не е време за избори и за кандидатури, ще му дойде времето през август или септември. Ще видим кога президентът ще назначи изборите и тогава ще взимаме решение”, заяви в студиото на „Здравей, България” премиерът Бойко Борисов.

 

„Мисля, че ясно казах, че Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Той никога не е пожелавал и никога не е ставало въпрос той да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент”, подчерта Борисов.

 

 

Още по темата

Той разказа, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев вечерта преди той да заяви публично, че няма да се кандидатира за втори мандат. „Зададох му въпросите "Какво мислиш? Как мислиш? Ако мислиш - какво желаеш от мен и от ГЕРБ?" Той каза, че има лични причини да не се кандидатира за втори мандат”, разказа премиерът. 

 

"Не искам да разказвам за личните му проблеми, нито ме е оторизирал да го направя, достатъчно сериозни са и той беше достатъчно убедителен", заяви Борисов. "Плевнелиев и след мандата си като президент ще има успешна кариера и ще помага много на държавата си, както го е правил досега", подчерта премиерът. 

 

Той коментира факта, че лидерът на АБВ Георги Първанов в сряда отново открехна вратата към евентуално свое участие на президентските избори. Първанов дори се срещна в парламента с няколко партии от българския демократичен център.  

 

„Пожелавам му успех! С това ми помага много. Става ясно, че не ние сме били виновни АБВ да напуснат правителството, а целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”, коментира Борисов.

 

„АБВ прави същото, което прави ДСБ – искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва „Първанов ще е кандидатът за президент, но ние сме за обща лява кандидатура” и поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Ако тя подкрепи Първанов, тя заминава, за всички е ясно това, тоест, тя е принудена да издигне свой кандидат”, отбеляза още той. 

 

 

 

Не исках да се пипа Избирателният кодекс, защото на местните избори се явихме с него и се представихме отлично. Но така или иначе партньорите искаха да бъде променен”, коментира Борисов темата с избирателните секции в чужбина и обвиненията за отнети права на сънародниците ни зад граница.„Начинът, по който правим поправките, няма да уязви никого”, категоричен бе премиерът.

 

На въпрос дали президентът на Турци Реджеп Ердоган се намесва във вътрешната политика на България, каквито обвинения се чуха, Борисов заяви, че всеки има право да си говори каквото иска.

 

„Той има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент, го прави. Дали сме дума, че заедно ще пазим българо-турската граница от бежанския поток. Разчитам на неговата дума. Трябва да си запазим добрите отношения, за да си гарантираме границата”, коментира Бойко Борисов.

 

„Натискът върху границата е почти нула и сме нащрек. Да не дърпаме дявола за опашката”, допълни той.

 

А защо Борисов качи снимка с внучето си от фитнес зала? Отговора вижте тук: