Домакин на срещата беше Росен Плевневлиев

 
 
Среща на високо ниво в София. Президенти на седем балкански държави обсъждаха миграционния натиск и заплахите от бежанската вълна. Поводът за срещата беше Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа.
 
 
Разговорите се проведоха при изключителни мерки за сигурност, а домакин на събитието беше президентът Росен Плевнелиев. Той посрещна у нас държавните глави на Албания, Косово, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Молдова, и премиерът на Румъния. Хърватия, Словения и Гърция бяха представени  от външните си министри.
 
 
Енергийната инфраструктура на Балканите и стабилността на региона са ключови, но най-актуален за лидерите остава въпросът с миграционната вълна от Сирия и Азия. 

 

Албания, която поема  председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, е заобиколена от мигрантската вълна. Проблемът е, че техни граждани са вербувани и се бият на страната на няколко терористични организация.

 
"Предложихме да създадем Регионален център за борба с екстремизма в Албания. Отворени сме по темата. Ако искат, останалите държави от региона може да подкрепят идеята ни, за да го създадем", заяви албанският президент Буяр Нишани. 

 

На президентската среща Турция беше представена от турския министър на развитието. 

 

Срещата на президентите приключи с разходка в София Хай Тех Парк. А домакинът Плевнелиев показа на колегите си как лабораториите за научна дейност могат да създават работни места. И припомни, че със създаване на съвместни инициативи страните от Балканите могат да усвоят от ЕС 50 милиарда евро до 2020-а година.