Отговор на въпроса дава Марин Николов в „Разследване” тази вечер след Новините на Нова

Как се ремонтира къща музей с общински пари? И как покривът на сградата магически нараства с  над 120 квадрата? Отговор на тези въпроси дава журналистът Марин Николов в „Разследване” тази вечер след Новините на Нова. Екипът на предаването разкрива, че в Банско са извършени съмнителни ремонти за хиляди левове държавни пари на родната къща на поета Никола Вапцаров.

Баща и син, племенници на големия поет, повече от 20 години водят война с Община Банско за къщата музей, която държавата им върнала с реституция. Семейството иска обезщетение за неправомерно ползване. Общината отвръща, че е платила куп пари за поддръжката на музея през последните 10-ина години и иска да се приспаднат от дълга й. Дава фактури за ремонти от 2005 до 2012 г., а съдебна експертиза изчислява над 277 000 лева разходи.

И тук излизат наяве скандалните сметки – четири поредни години покривът на сградата се ремонтира от една и съща фирма, въпреки че още първия път тя дава 5 години гаранция. Първият ремонт е през 2007 г. и се прави на целия покрив от 371 квадрата. През следващата година, неясно как, са ремонтирани 493 квадрата. Няма отговор как покривът е нараснал със 122 квадрата.

Какво установи предаването „Разследване”, гледайте тази вечер след Новините на Нова, а подробности четете на сайта Novanews.bg тук.