Така във всеки един момент всеки шофьор ще бъде следен на пътя

Катаджии под прикритие. Камери, скрити, в линейки, таксита и коли на „Пътна помощ” ще дебнат нарушителите на пътя. А след това клиповете с нарушенията ще отиват в КАТ. 

В битката с нарушителите на пътя вече се включват и шофьори на таксита, линейки, куриерски автомобили и дори наши коли – коли на медиите. Всички нарушения ще бъдат заснемани с такива видеорегистратори, които виждате и в момента следят всичко, което се случва на пътя, след което сигналите с нарушенията ще бъдат изпращани в КАТ. Така във всеки един момент всеки нарушител ще може да бъде следен на пътя.

Неправилно изпреварване. Агресия на пътя. И дори риск за живота. Всеки ден Иван Атанасов се сблъсква с такива ситуации на пътя. Въпреки че често от бързината му зависи човешки живот – разбиране на пътя рядко среща.

По темата

„Неспазване на предимство, не ни дават път, въпреки че сме кола на специален режим – гледат да минат пред нас, всеки иска да е пръв”, казва Иван Атанасов – шофьор на линейка. 

И не само. Често застава лице в лице с агресията на пътя.

„Налитат да те бият, чупят огледала, ритат линейката”, разказва Иван Атанасов – шофьор на линейка. 

От няколко месеца всичко, с което се сблъсква на пътя, заснема с тази камера. А в битката с джигитите вече се включват и десетки други шофьори на линейки, таксита, коли на пътна помощ и куриерски фирми.

„С тези устройства те могат да бъдат навсякъде – пътните хулигани могат да бъдат заснемани в гръб, да бъдат изненадвани, да няма място, където да се чувстват безопасно”, казва Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи. 

Клиповете с нарушенията катаджиите под прикритие ще качват в интернет страницата на кампанията „Обектив на пътя”. 

„Вече са заснети хора, които са нарушили правилата не един или два пъти – със спиране на сините места, минаване на червено”, казва Иван Шопов, администратор на платформата. 

Там ще влизат в черния списък на топ нарушителите. А клиповете с най-дръзките като този – ще бъдат изпращани в КАТ. Полицията вече се е задействала и на този нарушител ще му бъде връчена призовка. 

„При получаване на сигнала при нас по електронен път след като можем да разчетем номера на автомобила – ние призоваваме собственика да се яви при нас”, казва Тихомир Неделчев от „Пътна полиция” – София. 

Така Иван ще е по-спокоен, когато е на пътя. 

„Ако се случи катастрофа или нещо друго, той показва си или не си виновен”, казва Иван Атанасов – шофьор на линейка. 

През миналата година само в София са получени над 1000 сигнала с нарушения, заснети с видеорегистратори. Половината от джигитите вече са наказани.

Катаджиите под прикритие могат да регистрират всякакво нарушение на пътя без висока скорост, тъй като бясното шофиране се засича само с камери, сертифицирани от държавата. За всички останали нарушения на пътя обаче - джигитите могат да очакват честитка от КАТ.