Само през август на пътя са заловени 2400 неправоспособни водачи

 

 

Спират за един месец коли от движение, ако са шофирани от водачи без книжка. Мярката да залегне в Закона за движение по пътищата настояват от Пътна полиция. 

 

Ако мярката влезе в сила, табелите ще се свалят и от всяка кола, зад волана на която е седнал шофьор без книжка. Така за месец автомобилът ще остане на трупчета и на практика ще бъде спрян от движение. 


Всяко излизане на пътя за Петко е истинско предизвикателство. Защото изненади винаги може да има. 
 

Още по темата

Доказва го и статистиката - от началото на годината на пътя са хванати над 14 500 водачи без книжка, а за последния месец катаджиите спират поне по 600 неправоспособни всяка седмица. Катастрофите, предизвикани от тях са над 600, а жертвите – 38. Затова и контролът се затяга. Така джигитите на пътя ще станат по-малко, а - събраните глоби - повече. Експерти дори искат колите на нарушителите да се конфискуват в полза на държаватаСурови наказания чакат и системните джигити – тези с повече от 5 нарушения за година.

 

"Да им се отнема книжката, а който се опита да кара без книжка – вече и по-тежки санкции, включително да се третира като криминално деяние", уточнява  Гроздан Караджов – председател на Комисия по транспорт в Народното събрание.

 

Депутатите обмислят и глобата за каране в насрещното да скочи 20 пъти – и нарушителите да бъдат наказвани с 3 хиляди лева, а за 6 месеца да остават без книжка. Бясното шофиране също попада под по-строг контрол. 

 

За да се събират повече глоби, експертите предлагат за повечето нарушения да се издава фиш на място и дори на тези, които бягат от плащане – да се свалят номерата на автомобилите.

 

Според експерти всяка втора санкция, наложена на пътя, остава неплатена. Затова сред предложенията за повишаване на събираемостта е фишове да се връчват и чрез интернет. Идеята е една санкция да се смята за връчена, ако е изпратена по имейл или ако санкцията е обявена в страницата на МВР. 

 
Само през август на пътя са заловени 2 400 неправоспособни водачи.