Това дълбоко разделение няма как да не се отрази на самата Великобритания, добави той

Трябва да задълбочим интеграцията в рамките на ЕС, така че да излезем от тази ситуация по-силни. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с резултатите от референдума във Великобритания, предаде „Фокус“ . 

По темата

„Дълбоко разочарование естествено предизвиква резултатът от референдума във Великобритания. Практически ставаме свидетели на една нация, разделена на две по темата дали да бъде член на ЕС или не. Това дълбоко разделение няма как да не се отрази на самата Великобритания, но естествено и на Европейския съюз“, коментира министър Митов. 

Той допълни, че предстои българското правителство да излезе с ясна, категорична, добре структурирана позиция по отношение на решението за излизане на Обединеното кралство от Съюза. „Емоциите в момента са излишни. Ние сме длъжни да не позволим да се получи „ефект на доминото“ в ЕС и популизмите и национализмите да не надделеят над здравия разум“, заяви външният министър.

 

Той отбеляза, че популистите във Великобритания са започнали да се отмятат от част от обещанията си и лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж вече е заявил, че обещаните 350 милиона паунда на месец, които ще бъдат спестявани от излизането на страната от ЕС всъщност не са точната цифра и обещанието му е било прибързано.

„Икономическите последствия ще са много сериозни за Великобритания. Ние сме длъжни вътре в рамките на самия ЕС да проведем много задълбочен дебат за това какво ще е бъдещето на ЕС. Аз добри бих казал, че трябва да обърнем внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията в рамките на ЕС, така че да излезем от тази ситуация по-силни“, подчерта министър Митов. По думите му, кризите създават и възможности за по-добър изход. 

Видео: Ruptly