Милиони малки деца ще умрат от болести, подлежащи на превенция към 2030 г.

Броят на децата, които не ходят на училище, постоянно расте, детските бракове не намаляват от десетилетия и милиони малки деца ще умрат от болести, подлежащи на превенция към 2030 г., ако не се води борба с глобалната бедност, гласи годишният доклад на УНИЦЕФ, пише БТА, цитирайки Ройтерс. 

По темата

Ако не се предприемат действия, 69 милиона деца ще умрат преди да навършат 5 години от предотвратими причини до 2030 г., повечето в Африка южно от Сахара. Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1,90 щатски долара дневно. Бедните момичета два пъти по-често биват омъжвани на детска възраст от момичетата на богати семейства.

В доклада, озаглавен "Положението на децата в света", се отправя призив да се разширят усилията за образование на децата. Посочва се, че ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно увеличение от около 10% на доходите, които ще получава като възрастен.

Около 124 милиона деца не посещават начално и основно училище. Техният брой се е увеличил с около 2 милиона от 2011 г. досега, сочи още докладът.

Децата, родени от образовани майки, са с три пъти по-малка вероятност да умрат от децата на необразовани майки, много повече от тях ходят на училище, не се женят на детска възраст и раждат деца по-късно. 250 милиона деца живеят в зони на конфликти, които засилват неравенствата, се казва в доклада на УНИЦЕФ.