85% от електиреческата инфраструктура в Турция ще се модернизира през следващите 5 години

Истанбул може да се изправи пред значителен недостиг на електроенергия през следващите 3-5 г., ако не бъдат направени нужните инвестиции, заяви министърът на енергетиката Берат Албайрак, цитиран от в. „Миллиет“ и БГНЕС. 

По темата

„Ако необходимите инвестиции за реновиране на остарялата инфраструктура не бъдат направени незабавно, Истанбул ще се изправи пред сериозен недостиг на електроенергия в следващите 3-5 години. Ние пренасяме огромни количества електричествно от Анадола и черноморския регион към района на Истанбул“, каза Албайрак.

Той допълни, че районът на Мраморно море, където се намира и Истанбул, консумира 1/3 от електричеството в цяла Труция.

"Правителството възнамерява да отвори нови търгове в предстоящия период, за да се увеличи постепенно използването на местните запаси от въглища в производството на електроенергия на Турция", каза министърът.

"Някои твърдят, че Турция се обръща към запасите от въглища в момент, когато светът се обърна към възобновяеми източници на енергия. Но трябва да се помни, че делът на използването на въглища в Турция е само 13%, което е много по-ниска от средната за света на 35-40 процента", добави министърът на енергетиката Берат Албайрак. 

По информация от правителствените среди 85% от националната електиреческа инфраструктура в Турция ще бъде модернизирана през следващите пет години, за което са необходими инвестиции от 18 млрд. турски лири.