Това съобщи говорител на германското МВР

Говорител на германското вътрешно министерство заяви, че нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България, пише АП.

Според германския вътрешен министър Томас де Мезиер 27-годишният сириец не е бил депортиран у нас, както било предвидено, заради неговата "психологическа нестабилност". Той имал склонност към самоубийство и известно време се е лекувал в психиатрична клиника. Атентаторът два пъти е опитвал да се самоубие. 

По темата

През декември 2014 г. молбата му за убежище в Германия е била отхвърлена. Тогава властите взели решение да го върнат в България, където бил първоначално регистриран. На съда обаче били предоставени резултати от медицинския му преглед, които говорят за психическа неуравновесеност и затова депортирането му било отложено.

Главният секретар на МВР у нас Георги Костов допусна възможността взривилият се сириец в германския град Ансбах да е трябвало да бъде депортиран за България. Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме, посочи той, цитиран от БТА.

Според Костов, ако този човек е бил задържан на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент. Той допълни, че незаконно влезлите в България търпят наказателно преследване, след което с тях работят от ДАНС. В случай че тези хора имат право на хуманитарен статут, той се получава от Агенцията за бежанците, добави главният секретар на МВР.

Междувременно в мобилния телефон на сириеца е бил намерен видеоклип на арабски, който показва, че става дума за терористична атака, каза вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман. Преводът на записа показва, че той ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани. Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди. По-късно ИДИЛ пое отговорност за терористичния акт.

Припомняме, че единственият загинал при атентата в Ансбах бе самият сириец. 12 души бяха ранени при експлозия, която според властите е била предизвикана умишлено. Трима от пострадалите се борят за живота си. Говорител на полицията заяви, че загиналият при взрива мъж е бил с раницa, в която е пренасял взривно устройство. Действал е сам.