Дано ЕС и САЩ осъзнаят грешката си, коментира чешко издание

Историята ни учи, че санкциите срещу която и да е държава, по правило нямат ефект. И не само – понякога за тези, които ги въвеждат, има сериозни последици.
Типичен пример за неефективни санкции е Куба. През март тази година американският президент дори посети Хавана, където се срещна с брата на бившия диктатор – също диктатор. Своята визита Обама определи като първата крачка в новата глава на взаимоотношенията между двете държави. Друг пример, макар и от по-различно естество, е ситуацията в Северна Корея. Но основните белези и в двата примера са еднакви – диктаторът и неговите съратници си живеят добре… просто народът страда. В Северна Корея, наред с останалото, има и глад. Това обаче не пречи на лидерите невъзмутимо да продължат създаването на ракети с ядрени бойни глави и да ги хвърлят в лицето на останалата част от света, коментира чешкият Neviditelny pes.
 
Но да се върнем към Европа. След Първата световна война Версайският мирен договор предписа на сразената Германия не санкции, а военни репарации. Те унищожиха и бездруго разорената от войната икономика на страната, и то до такава степен, че Великата депресия от 30-те години нанесе сериозен удар на събуждащата се демокрация и доведе на власт нацистите начело с Адолф Хитлер. Разрушителните последици за това в са за цяла Европа и не само... и са известни на всички. 
 
В момента са въведени санкции срещу Русия. Главният герой в повествованието са САЩ начело с носителя на Нобелова награда за мир, пише чешкото издание, цитирано от ИноСми. Зад гърба им като верни стражи стоят техните подражатели – лидерите на ЕС. И на всички тях им е пределно ясно, че тези безсмислени санкции и съответният отговор от страна на Русия вредят преди всичко на икономиката на техните собствени държави. Те обаче предпочитат да потиснат тези гласове в себе си.  
 
И така под лозунга „Да дадем на Путин да разбере!” Западът се стреми да отслаби Русия в икономически и военен план и да дестабилизират нейната политическа система. Тези „многознайковци”, които не виждат по-далеч от носа си, сравняват Путин с Хитлер и искат да го видят сразен, коментира още чешкото издание. В своята недалновидност и глупост те не разбират до какво може да доведе оставката на руския президент – глава на ядрена държава, който в очите им е въплъщение на цялото зло на света. 
 
Може би тези държавници ще прозрат реалността, ще признаят своята грешка и ще я поправят преди да е станало късно. Дотогава те ще бъркат в собствения си джоб, за да се компенсират икономическите загуби за тези, които страдат от техните амбиции.
 
Автор: Гергана Тенева