Законопроектът ще бъде внесен от депутата Георги Кадиев

Готвят забрана за колите с десен волан в България! Причините - шофирането с обратен волан е опасно и създава риск на пътя. Това са мотивите на депутата Георги Кадиев, който внася законопроект със забраната. 
 
Сядайки зад десен волан, картината изглежда доста различно. Може да е неудобно, но се свиква, казва Кирил, който кара такъв автомобил от 3 години.
 
„Ако човек спазва знаците и правилата за движение, няма никакъв проблем”, заявява Кирил.
 
По темата
Автомобилите с десен волан са значително по-евтини. Ако спестим при покупката обаче, впоследствие ще платим в сервиз за смяна на волана.
 
А това не е толкова просто, колкото изглежда. На практика, освен самото кормило, цялото табло трябва да се промени, заедно с всички електронни и механични компоненти. Цената варира и може да стигне до 2-3 хиляди лева. Носи и рискове, ако не попаднем на съвестен специалист.
 
Точна статистика за броя на колите с десен волан у нас и катастрофите с тяхно участие няма. От началото на годината обаче медиите изброяват поне 10 такива случая. В София загина моторист при удар с микробус с десен волан.
 
В предложението си за промяна в закона Кадиев посочва, забрана за движение или регистрацията на коли с десен волан има в 16 европейски страни. Сред тях - Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.