Те влизат в сила от 20 август

Нови правила ще бъдат въведени в изпитите за шофьорски книжки. От утре електронното решаване на листовки трябва да се осъществява само в специални кабинети на Агенция „Автомобилна администрация”. При това под непрестанно видеонаблюдение.

По темата

Причината за мерките са купените книжки - 144 от началото на тази година.

Решението породи напрежение между Автомобилна администрация и една от браншовите организации, които се обвиниха взаимно в корупция.

Заради кабели и камери, които подсказват верните отговори на кандидат-шофьорите листовките ще се решават само в кабинетите на ДАИ.

„Започнахме масово да проверяваме видеозаписите от изпитите и се натъкнахме на изпитни манипулации. В единия случай с изпитвача се разменят таблети, в другия с помощта на други технически средства се подава информация за верните отговори”, обясни Дамян Войновски, гл. секретар на „Автомобилна администрация”.

За да няма парашутисти сред кандидат –шофьорите, до март догодина държавата ще монтира скенери и ще префасонира кабинетите за изпит.

Според новите правила бюрата на кандидат-шофьорите ще са шумоизолирани с прегради.

Въпреки че държавата не е готова с по-сигурни кабинети, тя прекрати провеждането на изпити в частните школи, като преди това ги задължи, ако искат да провеждат изпити,  да сложат камери за следене в реално време.

„Не сме ги карали, ние бяхме представили възможност да се провеждат изпити във външни кабинети, когато те са оборудвани с видеонаблюдение”, обясни Дамян Войновски.

„При всички случаи на 100 %, всички фирми, които членуват при нас и са отговорили на изискванията на Автомобилна администрация, ще си търсят правата”, заяви Красимир Георгиев, АКАБ.

Напрежението ескалира и във взаимни обвинения в корупция. 

„Не мога да кажа, че няма корупция в ДАИ”, заявява Дамян Войновски.  

„Корупцията е в държавната администрация. Няма инструктор, от който да не е искан подкуп, няма такъв”, категоричен е Красимир Георгиев.   

„Като няма такъв инструктор, има служби, има МВР, ние ще окажем съдействие за абсолютно всеки сигнал, че даден служител е искал пари.  Моментално ще бъде освободен служителя, ако имаме такива данни”, заяви Войновски.  

И докато отговорните за подготовката на шофьорите си разменят обвинения, войната по пътища само за тази година взе над 400 жертви в над 4500 катастрофи.

Заявените преди влизане в сила на наредбата шофьорски изпити, ще се проведат в частните школи.