Предстои и ремонт на Терминал 1 на летището в София

От следващата година ще можем да летим директно от София до САЩ.  Очакванията са от 2017 година  да има директни презокеански полети 2-3 пъти седмично. Първоначално полетите ще са до летище „Джон Кенеди” в Ню Йорк, а след това и до Чикаго.

Всеки ден в небето над страната минават поне две хиляди самолета. А броят им непрекъснато расте. „Трафикът се увеличи при нас с 30-40 %  като за райони като Черно море  достигна и 100 %.  Това е причината да търсим непрекъснато нови ръководители на полети”, обясни Иван Дяксов, заместник-генарален директор на РВД.

Анета Димитрова и Христо Йорданов са сред стотиците млади хора, решени да посрещнат новите предизвикателства на въздушния трафик. „България привлича нови авиокомпании, които ще бъдат обслужвани в София,  а и авиокомпаниите от Близкия Изток се развиват с огромни темпове – така че работата на ръководител-полети е с нарастващ интензитет”, коментира Христо.

„Това е нещо ново за мен и нещо, което искам да опитам. Жените в днешно време могат да изпълняват и мъжки функции, да са по-самостоятелни и по-отговорни”, обясни Анета.  За да започнат работа като ръководители на полети двамата трябва да преминат през десетки изпитания. Най-важното – да се справят с редица ситуации, които ще изпитат реакциите им в реална среда.

„Те трябва да са психически устойчиви, да могат да взимат решения под стрес, под напрежение”, обясни Дяксов. За кандидатите доброто заплащане също е важен мотив.

Предстоят и други промени - Терминал 1 на летището в София ще бъде ремонтиран, а на Терминал 2 ще се изгражда и втора писта. С концесията на аеропорта, която трябва да е факт до края на годината,  ще се повиши и сигурността на летището. Това ще е и основен критерии при избора на нов стопанин на летището.

За да се гарантира сигурността на полетите през следващите три години ще трябва да бъдат назначени поне още 60 ръководители на полети.