Тя изпрати писмо до медиите, в което се обръща към главния прокурор

Времето на всеки от нас ще дойде рано или късно”. Това написа в писмо, разпространено до медиите, бившата съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова.

В него тя се обръща към главния прокурор Сотир Цацаров по повод думите му пред ВСС, че аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет и „времето на Ченалова също наближава“.

„Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена. Все пак кариерното им израстване зависи от ВСС, а Вие сте представител на мнозинството в него”, пише Ченалова.

„За разлика от Вас аз не съм политически избор. Не съм използвана за политически цели и „в битката срещу прокуратурата и лично срещу главния прокурор“, както твърдите”, пише още бившата съдийка.

Ченалова се обръща към Сотир Цацаров с думите да не заблуждава обществото, че не си спомня факти, които биха послужили за изясняване на взаимовръзките между изпълнителната и съдебна власт.

„Такова дело не е образувано, такива въпроси не са ми задавани. Истина е че днес е опасно да казваш истината – възможността да станеш обвиняем е реална”, допълва тя.

В писмото си Румяна Ченалова поставя и въпроси – за прокурорския контрол по продължили с години разследвания, приключили с провал; за „прескачането” на закона при командироването на някои обвинители и за сегашния формат на съдебната реформа, в който няма възможност за контрол върху дейността на главния прокурор.