Идеята е да плащате таксата директно на пътя

Нов вид глоба за каране без винетка предлага правителството. Идеята е, ако не искате да платите акт и колата ви да бъде спряна, да платите такса директно на пътя и да имате право да

По темата

продължите. 

По данни на Пътната агенция и полицията масово транзитно преминаващите през България не си купуват винетки. Но и след това напускат страната, без да плащат акт.

"Всеки, който кара без винетка, ще бъде глобяван. Но ние виждаме, че сериозните нарушители са т.нар. "гастарбайтери". Проверките показаха, че поне 95% от гастсарбайтерите са без стикери", поясни министър Лиляна Павлова. 

Затова регионалното министерство предлага законови промени, които да въведат нова глоба за каране без задължителната винетка. Ако откаже да плати тази такса, на нарушителят ще се състави акт, а автомобилът му директно се спира от движение.

Шофьорите у нас като цяло одобряват възможността да плащат глобата на пътя.

Пътната агенция отчита сериозен ръст на приходите от винетки. През 2015 г. постъплeнията от този вид пътна такса са 200 млн. лв., но през тази се очакват постъпленията да са със 100 млн. повече.

Междувременно, от днес вече ще има две тапи по-малко на магистрала "Хемус". За цялостната реконструкция на виадукта "Елешница" държавата вложи 15 млн. лева. Научете подробности ТУК.

ВИЖТЕ РЕМОНТИТЕ НА „ЕЛЕШНИЦА“, СНИМАНИ ОТ ДРОН