Предсрочен вот искат 37% от гласувалите на втори тур

Вотът за Цачева е по-скоро партиен, а за Радев са гласували от всички посоки, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, възложено и финансирано от „НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП“ АД и БНТ. 

В таблицата вижте подробни демографски профили на гласувалите във втория тур на изборите. Данните са на база екзит пол към 20 ч. в изборния ден.

Желанието за предсрочен вот не е присъщо на гласувалите на втория тур българи – 37% го искат, 47% - не. Останалите се колебаят. Сред поддръжниците на предсрочен вот закономерно личат най-вече опозиционни избиратели.

Около две трети от гласувалите за Красимир Каракачанов дадоха своя вот и на балотажа. Това са около 300 хиляди от 570 хиляди гласували на първия тур. От тези 300 хиляди, 200 хиляди гласуваха за Радев, а над 70 хиляди - за Цачева. 

Излязоха и над половината от гласувалите за Веселин Марешки – около 250 хиляди от общо 430 хиляди гласували за Марешки на първия. Повече от половината от тях предпочетоха Радев, а около една трета – Цачева.  

Малко над половината от гласувалите за Трайков са излезли да гласуват и на втория тур (около 140 хиляди души), като сред тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота, Цачева води в този сегмент.

Спорно е дали ДПС е показало максимума си. На първия тур излязоха около 250 хиляди привърженици на ДПС (при близо половин милион на последните парламентарни избори – въпреки че различните типове избори са трудно сравними), а около 200 хиляди от тях подкрепиха Орешарски. На втория тур порядъците са сходни. ДПС не е особено мобилизирано, но онази част от него, която е излязла да гласува, в близо 80% от случаите е подкрепила Радев. 

Вотът за ДОСТ пък изглежда силно ограничен и може би оказва влияние най-вече в секции в Турция. 

23% от онези, които на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са гласували за Радев.

В крайна сметка, 42% от вота за Радев е от привърженици на БСП. По около 9% идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и т.н. Вотът за Цачева в близо 80% от случаите идва от ГЕРБ. 

При българите Радев води в съотношение около 58% срещу 36%. При определящите се като турци води с още по-голяма преднина. При определящите се като роми обаче Цачева „изравнява“ и дори води. Няма големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици – на Радев, на Цачева и на „никого“.

Проучването е проведено от „Галъп интернешънъл“ и е възложено и финансирано от „НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП“ АД и БНТ.